Ίμβριοι εν δράσει στο  “Περιοδικό Ίμβρος”, την περιοδική έκδοση του συλλόγου Ιμβρίων

 

E-LA-WON ένα από τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα του κόσμου, είναι δημιούργημα του συμπατριώτη μας Γιάννη Καμπούρη και διακρίνεται ήδη τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Το ελληνικό ελαιόλαδο E-LA-WON τιμήθηκε με Ασημένιο μετάλλιο για τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, τη γεύση και την ποιότητά του στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου «Olive Japan”, που πραγματοποιήθηκε στο Τόκυο της Ιαπωνίας τον Απρίλιο του 2015. Η ονομασία E-LA-WON είναι αναλλοίωτη συλλαβογραφική απόδοση της λέξης ΕΛΑΙΟΝ στη Γραμμική Γραφή Β΄, την πρώτη γραφή της Ελληνικής Γλώσσας (17ος-13ος αιώνας π.Χ.). Επίσης για την πρωτότυπη συσκευασία του, που παραπέμπει σε επιγραφή της Γραμμικής Β΄, τιμήθηκε με Χρυσό Βραβείο Συσκευασίας και Έπαινο για τη συνολική του εικόνα στoν διεθνή διαγωνισμό Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου, 7η Ελαιοτεχνία 2015. Σύμφωνα με το WORLD OLIVE CENTER του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η συνολική εικόνα του E-LA-WON είναι άριστη, καθώς το συνολικό άθροισμα των φαινολών είναι >250 mg/kg και είναι ανώτερο του μέσου όρου των δειγμάτων διεθνώς. files

Τον Γιάννη Καμπούρη στην ενασχόλησή του με το ελαιόλαδο, έστρεψαν οι μνήμες και το μεράκι. Μνήμες από την ελαιόφυτη Ίμβρο του. Κοίταξε πίσω για να πάει μπροστά. Παιδικά χρόνια αξεπέραστα. Το λιοστάσι, το λιοτρίβι στο χωριό δίπλα στο ρέμα, η ευωδιά του λαδιού πού ‘τρεχε χρυσοκίτρινο, νοτισμένο μ’ όλες τις μυρωδιές του νησιού του, οι «σφίδες» με το λάδι της χρονιάς στο κατώι, κείνο το πρώτο λαδόψωμο με αλάτι και ρίγανη και οι ελιές στην άλμη και το λαδόξιδο… Όλα τούτα καημός και ελπίδα για τους Ιμβρίους. Σαν μίσεψε από τον τόπο του μετέθεσε όλη αυτή την παράδοση στους ιδιόκτητους ελαιώνες στην ευλογημένη γη της Πελοποννήσου.
Κείνο το παιδί της Ίμβρου, του οντά, του Χάλακα, της Αρασιάς, του Άι-Δημήτρη… δεν ξεχνά και όπου βρεθεί ένα κομμάτι Ίμβρου ξαναγεννιέται.
Όνειρα που εμπνέονται από την Ίμβρο μας, χτίζονται όμως αλλού… Με τον καρπό της ευλογημένης ελιάς, που υμνεί ο Ελύτης, και με την Ίμβρο στην καρδιά και το νου ο συμπατριώτης μας έφτιαξε ένα λάδι γεμάτο γεύσεις, αρώματα και μνήμες. «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει ότι με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Β. ΜΑΓΟΥΛΑΣ
Φιλόλογος – συγγραφέας

Χρυσό Μετάλλιο

ΧΡΥΣΟ Βραβείο απέσπασε το E-LA-WON στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ελαιόλαδου «Terra Olivo International Competition 2015» που διεξήχθη στο Ισραήλ τον Ιούνιο του 2015. Θεωρείται ο τρίτος κορυφαίος διαγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η σημαντική διάκριση για το E-LA-WON προήλθε από τη συγκριτική αξιολόγηση της ποιότητάς του μεταξύ 520 δειγμάτων που προήλθαν από 18 χώρες.

Ιωάννης Καμπούρης

Pin It on Pinterest